Johannes Vermeer

Johannes Vermeer was een absolute grootmeester in het vastleggen van dagelijkse bezigheden en huiselijke taferelen. Het beste voorbeeld hiervan is natuurlijk Het melkmeisje. Dit schilderij heette oorspronkelijk dan ook “Een meid die melk uitgiet” andere namen die het meesterwerk heeft gehad zijn; Keukenmeid en Melkmeid. Wat kunstcritici het meest bijzondere aan dit werk vinden is hoe Vermeer het daglicht binnenlaat. Vooral de achterwand in het schilderij moet een enorme klus zijn geweest. Zijn expertise was het spelen met licht, dit deed hij door vele duizenden stipjes te zetten, net als pixels in een tv.

Een partner van ons heeft een zeer gedetailleerde pagina geschreven over Johannes Vermeer. Je leest hier alles over zijn leven, carrière en zijn bescheiden oeuvre.

Oeuvre van Johannes Vermeer

Vermeer heeft natuurlijk meer schilderijen gemaakt dan alleen Het Melkmeisje. Andere topstukken van zijn hand zijn het wereldberoemde Meisje met de parel. Dit meesterwerk word wereldwijd gezien als zijn aller grootste prestatie. Al zijn hier de meningen natuurlijk wel over verdeeld. Het gezicht op Delft maakt namelijk ook kans op deze titel. De lichtval, de diepte en de weerspiegeling in het water is werkelijk ongekend en op meesterlijke wijze weergegeven. Een ander bekend topstuk is Het straatje.
Zijn totale oeuvre is tegenwoordig 35 schilderwerken groot, het zijn er waarschijnlijk 45 geweest. Waar de andere 10 meesterwerken uithangen is onbekend.

Het leven van Vermeer

Johannes Vermeer heeft altijd in Delft gewoond. Het was zijn geboortestad in 1632 en is er gestorven in 1675. Hij is hier tevens gedoopt, getrouwd en begraven. De kunstschilder was dus een échte Delftenaar en droeg de bijnaam “Sfinx van Delft”. Ondanks zijn grote talent heeft Vermeer het grootste gedeelte van zijn leven in armoede geleefd. Dit had meerdere oorzaken. Door zijn dwangmatige perfectionisme kon hij maar maximaal twee schilderijen per jaar maken waar andere meesters er soms wel 50 maakten. Bovendien deed hij nooit concessies en gebruikte hij de duurste pigmenten en doeken. Dit was een zeer kostbare aangelegenheid. Uit oude stukken blijkt dat hij hierdoor geen eten kon kopen voor zijn grote gezin en zelfs diepe schulden had. Hierdoor was de schilder genoodzaakt om met zijn hele gezin bij zijn schoonmoeder, Maria Thins te wonen. Uiteraard kon men niet om Vermeers talent heen waardoor hij al snel voorzitter werd van het Delftse sint Lucasgilde. Een andere reden dat Johannes Vermeer in armoede is gestorven was de oorlog die toen woede, niemand zat om schilderijen verlegen, maar was opzoek naar voedsel en wapens.

Johannes Vermeer - alles over zijn leven

#Johannes vermeer 

© 2020 - 2023 Canvas kopen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel