Renaissance schilderkunst
Renaissance is een aanduiding van een stijlperiode, gericht op schilderkunst en architectuur die teruggaat naar de 14e tot de 16e eeuw.
Het werd in die tijd erg belangrijk geacht om: religie, levensopvattingen en leefstijl vast te leggen middels een schilderij of beeldhouwwerk. De Renaissance is ontstaan in Italië en verspreide zich over het grootste deel van Europa. In Renaissance schilderkunst vond men het belangrijk om één van deze onderwerpen, dus: religie, levensopvatting/overtuiging of leefstijl duidelijk vast te leggen zodat anderen konden zien uit welk hout de familie of persoon gesneden was.
Wil je onze collectie uit deze periode bekijken, klik dan hier
De grondlegger van de Renaissance schilderkunst is waarschijnlijk, Sandro Botticelli. Zijn bekendste schilderijen hangen momenteel in museum Uffizi in Florence.
Bekendere schilders uit de renaissance zijn natuurlijk: Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rafaël. Nederlandse renaissance schilders waren oa: Jan van Scorel en Maarten van Heemskerck. In de late renaissance, ook wel het maniërisme genoemd, werd deze schilderkunst langzaam verenigd met een andere stijl, namelijk barok. Het bekendste voorbeeld hiervan is De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.
De periode van de renaissance schilderkunst heeft heel veel voor de kunstwereld betekend. Doordat er grote opdrachtgevers ontstonden die bereid waren om veel te betalen voor een schilderij, waren er meer financiële middelen en aandacht voor het maken van schilderingen. Pas in deze periode werd er voor het eerst in de diepte geschilderd, hierdoor werden nieuwe technieken ontdekt en ontstonden er schilderscholen en leermeesters.
Hierdoor werd er aandacht geschonken aan lichtval, realisme, detail en diepte. Ineens werden er landschappen, stadsgezichten en familieportretten geschilderd, dit was daarvoor eigenlijk nog nooit gedaan. De kwaliteit van verf ging omhoog en schilderijen werden op doek geschilderd in plaats van op een stuk hout. Eigenlijk is de hele schilderkunst hier écht ontstaan.